Ahad, 31 Ogos 2008

Hampir Sempurna


Itu yang aku dapat perkatakan kepada aksi semalam menentang Newcastle. 7 gol dalam 2 aksi cukup untuk membuktikan kebangkitan Arsenal daripada kekalahan menetang Fulham. Dua gol yang disumbangkan melalui van Persie dan satu dari Denilson meletakkan Newcastle tewas 3-0 secara hatrik sejak dibimbing Keegan.

Gol pertama terhasil melalui sepakan penalti apabila hantaran lintang Adebayor terkena tangan Nzogbia dan disempurnakan oleh RVP. Dihujung babak pertama, gerakan dari Adebayor sekali lagi mencuri tumpuan apabila hantarannya singgah kepada Eboue sebelum pemain antarabangsa Ivory Coast melakukan back hill kepada RVP dan melepaskan siding shot menewaskan Given.

Gol ketiga bermula daripada gerakan French prodigy, Nasri sebelum melakukan hantaran kepada Adebayor yang seterusnya mengerakkan Denilson tetapi bukannya Given. Shot ke far post oleh Denilson membuatkan Given tercengang menyaksikan bola menerjah jaring.

Almunia - Tiada kerja dilakukan sangat olehnya.
Sagna - Seperti biasa, solid defend.
Toure - Sudah kembali ke tahap kecergasannya.
Gallas - Berjaya mengekalkan motivasi pasukan.
Clichy - Kredit kerana mengawal kawasan kiri Arsenal cukup baik.
Fabregas - Bagai Zidane yang mempengaruhi permainan Perancis.
Denilson - Promising partner dengan Fabregas.
Eboue - Great assist dan perlu lebih membantu seranganlebih kerap.
Nasri - Mengagumkan!
Adebayor - Impak sebegini yang aku mahukan darinya.
RVP - Manusia perlawanan, aku harap gol dia tidak dibayar mahal!
Song - Impak dia sebagai CM membantu serangan dan pertahanan.
Vela - Debut pertama, nampak ok.
Walcott - Macam biasa, suka bermain wide tapi gagal menemui penanduk (Adebayor).

Sabtu, 30 Ogos 2008

Wenger hints at late deals

Arsenal boss Arsene Wenger has hinted at making 'one or two' signings before the close of the transfer window.

Wenger is thought to be in the market for a central midfielder, but faces a race against time if he is to further bolster his squad before the deadline on 1st September.

Last summer, the Gunners landed Lassana Diarra from Chelsea on deadline day, and Wenger has intimated at a repeat of his late dealings.

The Frenchman said: "Last year it was at midnight - and we are ready to stay up all night this time if it is needed. We have still a long time to go.

"For a while they all talk the talk and nothing happens, then in the last four or five days every half-an-hour there is a headline saying someone has signed somewhere.

"When you have experience of transfer dealings, you know that as long as something is not signed you know it can change very quickly so you can look very silly, so you don't want to come out and announce it.

POISED

"We are out to look, if we find the right players we will do it, one or two.

"However, I believe it's more interesting for us to focus on our strengths and quality rather than looking outside. I know it makes headlines, but it doesn't make you win games."

Wenger added that he has 'no interest at all' in rumoured target Jonathan de Guzman, who currently plies his trade with Feyenoord.

The Gunners chief went on to voice his backing for Uefa's investigation into the finances of European football.

"It is very welcome," said Wenger. "I think teams who have deficit should be kicked out of Europe.

"The only way to go is that there is a control over all of Europe, and I think it will go that way whether you like it or not.

VITAL


"Uefa will bring in a control of the management of every individual club and every individual club will be controlled.

"It is very important for the fans of the competition first, and it is very important that every club lives with the resources they have available - clubs should not speculate and then after one year they cannot pay the salaries for the next seasons.

"Every transfer nowadays in Europe is paid over two or three years, and it is compulsory that Uefa controls that the commitment of the club is right, because if that does not happen, it can all collapse very quickly."

Jumaat, 29 Ogos 2008

Undian Liga Juara-juara Eropah


Aksi liga juara-juara akan kembali membuatkan aku dan kamu akan berjaga di tengah malam menyaksikan perebutan piala tertinggi bagi kelab Eropah. Undian kali ini menampakkan setiap kumpulan adalah sama rata dan Arsenal yang berada di dalam group G bersama-sama FC Porto (Portugal), Fenerbahce (Turki) dan Dynamo Kyiv (Ukraine) sudah pasti akan mengalami tentangan sengit.

Jika sebelum ini Arsenal pernah berkumpulan bersama FC Porto iaitu pada tahun 2006/07, kali ini pertembungan diteruskan kembali. Lawan yang aku rasakan sukar bagi Arsenal sudah pastinya Fenerbahce tetapi kejayaan menumbangkan lawan-lawan dari golongan kelab elit sebelum ini membuatkan aku yakin Arsenal mampu mara ke pusingan seterusnya.


Dinamo Kyiv mungkin boleh dianggap pasukan under dog tetapi aku harapkan pemain Arsenal tidak memandang rendah keupayaaan mereka. Jangan mengulangi aksi seperti di Craven Cottage! Jika musim lepas aksi mengagumkan dipamerkan, aku hanya mampu mengharapkan piala ini diletakkan indah di Emirates!!!

Khamis, 28 Ogos 2008

Twente no match for rampant Arsenal

Arsenal FC qualified for the UEFA Champions League group stage for the eleventh successive season after a comfortable 4-0 home victory secured a 6-0 aggregate triumph over FC Twente.

Impressive win

Samir Nasri's first European goal for Arsenal sent the Gunners on their way after 27 minutes and second-half efforts from captain William Gallas, Theo Walcott and Nicklas Bendtner added gloss to the result as the Dutch debutants failed to advance to Europe's premier club competition. They at least had the consolation of dropping into the UEFA Cup first round.


Nasri opener

Arsenal's talismanic midfielder Cesc Fàbregas started for the first time this season while Stein Huysegems came in to lead the line for Steve McClaren's team. After a cagey opening, the hosts took control of possession with Walcott, in particular, creating plenty of danger down the right. After Robin van Persie had two early sights of goal, the deadlock was broken. Walcott burst down his flank and from his cross, Van Persie touched the ball back for Nasri. The French international jinked into the area before placing a left-foot shot beyond Nikolay Mihaylov via a slight deflection off Douglas Franco.


Second-half strikes

The closest Twente came to scoring in the first half was a Theo Janssen free-kick that drifted wide and seven minutes after half-time, Arsenal doubled their lead on the night. Gallas surged into the visitors' box and even though the ball was cleared, Bendtner took it on forcing a low save from Mihaylov. The rebound landed at Gallas's feet and he finished easily from close range. Walcott then picked up a loose ball midway through the second period and drove forward before placing his shot into the far corner. Bendtner added a fourth late on following fine work by Denilson to complete a good night's work for Arsène Wenger's side.

Arsenal will answer Twente question!!


OK, exam dah abis tadi, masa nak update blog tak seberapa ni. Lagi beberapa minit lagi kick-off second leg untuk kelayakan Champions League bagi memastikan Arsenal berada di dalam kelompok 32 kelab terbaik Eropah.

Kelebihan dua gol dimiliki sewaktu pusingan pertama sudah pasti membuatkan keadaan Arsenal selesa tapi ni bola, macam-macam boleh jadi. Mungkin ini permulaan bagi memulihkan maruah tercalar selepas kekalahan mengejut di Craven Cottage.

Kemungkinan besar Fabregas akan beraksi selaku pemain simpanan, argghhh jangan la guna Eboue sebagai DMF, guna Ramsey aku rasa lagi ok. Aku harap game ni menang, aku tak nak seri atau kalah.

Kepada siapa-siapa nak layan streaming sila lawati website www.sopcast.com, download software lepas tu buka website http://www.myp2p.tv/ dan register. Lepas tu buka live sports, pilih game yang nak ditengok dan kemudian pilih la channel yang disukai; ANTV ke, Media Player ke, Sopcast ke...

Rabu, 27 Ogos 2008

Gallas gets Wenger backing

Arsenal manager Arsene Wenger has defended captain William Gallas in the wake of their 1-0 defeat at Fulham.

The French defender was criticised in some quarters after allowing Fulham's Brede Hangeland to get free and convert what proved to be the winning goal.

Gallas then failed to inspire a significant response from the Gunners, yet Wenger believes the whole team should shoulder responsibility for what was a lacklustre performance.

"We did not play well as a team, everybody knows that and William is no more guilty than anybody else," he said.

"It would be unfair to single anybody out. We lost as a team and we want to respond as a team.

"We have talked about everything needed to be successful in a team, and commitment is needed for any success, no matter how much quality you have.

"We live in a world now where you have to accept the critics and a definite conclusion from everybody," Wenger added.

Spirit

"But I know my squad is good, my team is good, our spirit is good.

"We are intelligent enough to know we did not play well on Saturday, but we know as well we have the needed quality to respond."

Arsenal have the opportunity to bounce back on Wednesday when they host FC Twente for the second leg of their Champions League qualifier.

The Gunners overcame a stern test from the Dutch side to win the first leg 2-0, although Wenger has warned they are not yet assured of a place in the group stage.

"We were not good on Saturday and we lost the game, it is as simple as that," he said.

"You cannot want the supporters not to take it to heart because we do. We are all very disappointed with our performance.

Promise

"We completely understand the critics because we were not good - but we promise we will come back and play well tomorrow, to put a good performance in.

"We have done the job well at Twente, but the job is not over," added the Arsenal boss.

"We have to respect Twente and come into the game with a desire to win.

"It is not always easy to go into a match when you lead 2-0, but I want us to be positive and to win it."

Isnin, 25 Ogos 2008

Mengarut dan Merapik!

Pertama kali nya aku ucapkan tahniah kepada pemain dan jurulatih Kedah ke atas kejayaan double treble. Lepas jer game Kedah, aku lepak-lepak kat rumah dengan harapan nak tengok Arsenal menang bergaya kat Craven Cottage tapi macam haram jer.

Game ini paling menampakkan kelemahan disegenap sudut terutamanya midfield yang gagal mengerakkan kawasan padang. Game Kedah vs Selangor lagi best!

Kelemahan di bahagian pertahanan melalui set piece sekali lagi menampakkan sesuatu yang belom lagi dipulihkan seperti musim lepas. Kapten Arsenal si Gallas tu gagal mengalas tugas mengekang Hangeland yang menjaringkan gol secara taichi tu.

Bahagian tengah bagaikan tiada idea, tak tahu mengerakkan serangan. Lawan langsung tak melawan tapi memilih untuk bertahan. Bila game compact macam ni, aku merasakan khidmat Hleb yang cukup arif melonggarkan kawasan pertahanan lawan.

Striker pula macam dikongkong sampai tak tahu nak pusing mana-mana. Si Adebayor tu pun sengal, dah tahu tak reti nak kelecek dan lawan main compact, duduk la kat dalam kotak penalti, boleh la sambut hantaran Clichy ke Sagna. Bajet ko boleh jadi Henry ke?

Aku nak marijuana la pulak, panadol tak berkesan!

Sabtu, 23 Ogos 2008

Prediction, Pundits la weh!


Ahad, 24 Ogos, EPL
Craven Cottage
17:30 + 7:00 = 24:30 - 24:00 = 00.30 am (Sabtu malam Ahad la)

Ok game kedua EPL musim ni kat Craven Cottage menentang lawan yang nyawa-nyawa ikan nak ke divisyen 1 iaitu Fulham. Kalau season lepas, perlawanan pembukaan liga menyaksikan Arsenal berhempas pulas untuk menang tapi berlenggang game kedua di Craven Cottage menumbangkan lawan dengan gayanya, aku rasa game ni lubok nak cari gol nih.

Nak kata lubok pun tak juga, tengok macamana si Adesayor tu cari gol. Kalau dia tak lempaq buang chances, memang boleh menang besar. Aku nak sangat game ni menang selesa, sekurangnya motivasi untuk game seterusnya.

Aku dah ngantuk, team fantasy dah set, belasah jer dapat berapa. Nanti aku update kan. Aku predict 2-0 jer, besar pun 3 bijik jer kut. Mungkin la. Yang penting clean sheet yer Almunia!

Wenger: ‘There is interest, always, in Barry'


By Richard Clarke

Arsène Wenger may still sign one more player before the transfer window closes and, to use his exact words, “there is interest, always,” in Gareth Barry.

On Wednesday, the Arsenal manager pulled off a surprise by bringing in Mikael Slivestre from Manchester United. The Frenchman can fulfil roles at centre back or left back but not in central midfield, the area in which Wenger had said he needs re-enforcement.

"I can surprise you sometimes, as I got one who you did not expect,” said the Arsenal manager at Thursday’s press conference. “And there still might be one more player coming in.

"You know the position, but I cannot tell you much more than that.” When asked directly about Barry, the manager replied: “There is interest always."

"I do not want to give you any names,” he went on. “But we are not in a desperate situation because we have Alex Song back from the Olympics, Abou Diaby does not look too far away and hopefully we can have good news from Tomas Rosicky in the next two weeks.

"We are not short, short but one more body is possible."

[Friday, August 22, 2008]

Copy in Arsenal.com

Silvestre? Dah habis pupus maklhok yang boleh main CB ke Wenger?


Entah macamana aku nak describe situasi ni. Rekod 34 tahun lebur, lepar Ryaan Kidd dari MU join Arsenal pada tahun 1974, kedatangan Silvestre memecah dominasi. Berbaloi ke? Aduh. Aku nak panadol sekarang!

Aku sebenarnya tak kesah pun Silvestre join Arsenal, lagi pun dia pemain yang bisu dengan media tetapi disebabkan dia dari MU nak join Arsenal secara direct, aku rasa pelik, pelik yang amat sangat.

Ni mungkin signing paling tua pernah Wenger buat, berbaloi ke umur 31 tahun ni? Letih aku jaja nama Raul Albiol, Martesacker dan beberapa orang, last-last botak licin dari seteru kuat gak dia minat.

Ntah la, aku harap dia mampu sumbangkan sesuatu. Kalau la Toure dipasangkan dengan Fabregas, macamana jadi nya nanti? Aku pun tak tahu. Lepas tu solid defend semua nya French, arrr panadol lagi sebijik dengan vanilla coke!

Rabu, 20 Ogos 2008

Adebayor dan Hoyte Berkontrak Baru


Memang tak terkejut pun kalau dia sign contract baru. Aduh, aku sebenarnya dah malas dengan dia sejak terhegeh-hegeh nak masuk team lain baru-baru ni. Last-last kena reject baru nyibuk nak baik-baik dengan fans nak duk Emirates.

Entah apa yang disayangkan Wenger kat dia ni, nak kata superb, biasa jer aku nengok. Ntah ler, mungkin project long term Wenger, dia bukan nak bagitau pun kat sesapa. Mintak-mintak menjadi la.

Senyap-senyap si Hoyte ni ada isi dia jugak. Dah kena tendang belakang dengan Sagna, so dia cuba la nak adapt dalam first team. Last-last dapat la sarung baju Boro dengan harga perpindahan dirahsiakan. Alah macam la ada BPR nak soal siasat lak..huhu

Season lepas dorang dapat Aliadiere, season ni dapat Hoyte. Arsenal dapat apa? Dapat duit jer untuk beli midfield baru. Siapa pun aku tak tahu? Geram lak aku dengan Wenger, bila dia nak beli midfield baru ni.

Justin Hoyte ni berusia 23 tahun, dari umur 9 tahun dah join Arsenal. Gila lama. So kita hilang seorang 1st team dari England, tapi kita masih ada Theo Walcott, Mark Randall, Kieran Gibbs dan Jack Wilshere. Ok la tu Blatter!

Pembuka Tirai 2008/09


Dah lama tak update..hehe. Sori la beb, cuti balik kampung, memang malas nak pegi cc, kalau duk umah sewa tada hal, boleh online 24 jam. Ok, game pertama musim ini! Permulaan yang bagus tetapi belum memuaskan hati. Banyak lagi kekurangan yang perlu diperbaiki.

Kali ni aku puji sikit si Eboi tu, dia bermain sebagai defensive midfielder dengan baik, cuma long range dia tu ada sikit kelakor la. "Ko tu kaki defend, memang serong ko shot!" haha. Nyampah aku tengok dia shot tapi ok la dia jaga bahagian tengah.

Aku nampak bahagian pertahanan musim ini agak mantap, so aku rasa Almunia tak banyak kerja sangat. Djourou memang best! Ada gaduh sikit dengan Gallas, biasalah, mafia marah budak jual chewing gum kat tempat dia..

Manusia Gunners yang cam taik jer malam tu jatuh kepada Adebayor dan Bendtner. Kat mana dorang nak bawa bola pun aku tak faham. Macam tak ada direction. Letih jer aku puji melambung kat Bendtner waktu pre-season, last-last hampas!

Theo pulak tak berapa nampak bertenaga. Letih kena kerja teruk waktu pre-season kut. Kemasukan RVP menampakan bahagian serangan cukup bertenaga! Aku rasa Wenger saja jer nak taruk dia sebagai subs, tak nak dia tergopoh gapah, dia ni kalau gopoh sikit masuk wad jer..huhhh

Hero segala hero malam tu jatuh kepada Samir Nasri. Memang prodigy la dia ni. 1st game dah skor. Itu sudah pasti pembukaan untuk menjadi berterusan. Aku memang puji dia untuk game ni, mobile dia bergerak. Lagi bagus dari Hleb!

Next opponent lawan Fulham lak. Aku rasa kat Craven Cottage ni boleh skor banyak ni. Hopefully camtu la. Kita tengok camne. Aku tak kesah gol macamana, main lawa dan menang adalah cukup baik! Rasa aku game kedua ni Cesc tak main lagi, mungkin la Eboue dan Denilson akan dipairkan lagi.

Khamis, 14 Ogos 2008

UEFA CL : Twenty Bird mati ditembak Gunners!


Dua gol yang disumbangkan oleh William Gallas dan Adebayor hampir pasti meletakkan Arsenal di dalam kelompok 32 pasukan yang akan beraksi merebut piala Liga Juara-Juara Eropah. Kedua-dua gol dijaringkan di separuh masa kedua dan aku pun layan streaming waktu nak mula second half, memang berbaloi...hehe.

Sepakan percuma yang diambil oleh RVP berjaya sampai kepada skipper Arsenal dan menggunakan teknik apa ntah dia dapat gak jaringkan gol. Memang aku berharap sangat dia skor game ni. Untuk motivasi pasukan.

Gol kedua terhasil daripada counter attack melalui kepantasan Walcott sebelum melorongkan bola kepada Adebayor dan melakukan tapping mudah tapi tak berapa kemas. Kalau tak masuk memang aku penggal jer kepala dia!

Pada pandangan aku (untuk 2nd half jer), aku rasa bahagian pertahanan cukup baik, cuma kelemahan di bahagian midfield. Aku tak tahu la kenapa la si Eboi tu asik main jer, cam takde orang lain yang leh main kiri lak.

Berdasarkan berlambak yang mengulat kat wad, aku lagi suka kalau bahagian midfield dan serangan Arsenal di projekkan sikit. Sebagai contoh CM (Denilson, Ramsey), wing kanan (Theo), wing kiri (RVP) manakala striker Bendtner dan Adebayor.

Baru la aku rasa cam sistematik sikit. Aku rasa cam nak sula jer Eboi tu, touch ball entah ke mana-mana, passing gampang tak tepat. Haihh tensen betul aku dengan dia ni.

Johan Djourou yang berusia 21 tahun tu cam dah umur 28 tahun. Nampak pengalaman dia terdedah. Nampak mantap cuma cam keras sikit la, berpotensi dapat yellow ke red! So aku harap dia fit season ni, so boleh tolak Sanderos sebagai 2nd sub CB...hehe.

Rabu, 13 Ogos 2008

Peninggalan dalam Tempoh Seminggu

Sori la dah lama aku tak update news mengenai Arsenal. Hampir seminggu juga la tapi perkembangan Arsenal tetap aku ambil cuma nak update blog tu jer malas. Macam nak close pun ada..huhu.

OK aku mulakan dengan pre-season Amsterdam Tournament. Memang mengujakan, kita berjaya mengekalkan trofi ini buat kali kedua berturut-turut.

Perlawanan kedua menentang Sevilla hanya mampu aku saksikan dalam youtube jer. Tak sempat nak streaming sebab aku pergi jalan-jalan kat KL.

Sekali lagi gandingan Nicklas Bendtner dan Carlos Vela berhasil. Gerakan Bendtner sebelum melakukan hantaran kepada Vela, disudahkan dengan kemas. Kita tidak kurang penyerang!


Perlawanan yang menyaksikan skuad simpanan Arsenal menentang Sevilla yang cukup berpengalaman memang tak menghampakan dan aku yakin pemain-pemain ini sudah bersedia menghadapi musim baru.

Muka-muka baru seperti Vela, Jack Wilshere, Mark Randall dan Kieran Gibbs sudah pasti mampu untuk menyinar di musim ini.


Comeback dari ketinggalan dua gol di separuh masa pertama melalui jaringan Suarez dan Huntelaar memang buatkan Wenger maki jer budak-budak ni kat dressing room.

Hasilnya cukup lumayan, tiga gol dalam separuh masa kedua cukup untuk membuatkan Arsenal meraih enam mata iaitu tiga gol untuk tiga mata dan tiga mata untuk kemenangan.

Hantaran lintang Eboue di sudut kanan padang memang mengelirukan Stekelenburg dan dengan mudahnya Adebayor melakukan header menerjah jaring. Gol kedua melalui hantaran Adebayor kepada Bendtner mudah dilangsaikan untuk gol penyamaan.

Jaringan kemenangan yang terhasil melalui gerakan Denilson sebelum melakukan cross rendah disempurnakan dengan baik oleh Adebayor.

Secara umumnya aku melihat kombinasi Cesc dan Denilson cukup menarik tetapi satu perlawanan tidak mencukupi.

Kita lihat bagaimana perlawanan menentang FC Twente di bawah pengurusan kambing hitam England iaitu Steve Mcclaren.

Sekiranya berhasil, aku yakin Wenger tidak akan menambahkan skuad di posisi tengah.


Kenyataan Wenger yang mungkin memasukkan seorang pemain berpengalaman diposisi tengah akan dapat membantu jentera tengah. Nama tidak dinyatakan dan berkemungkinan besar Gareth Barry, Inler, Alonso atau Yaya Toure. Kita nantikan bagaimana.

Sewaktu perlawanan menentang Ajax juga dapat dilihat peranan Adebayor amat penting bagi pasukan dan aku merasakan dia perlu stay bersama Arsenal sekurang-kurangnya satu musim lagi. Kontrak baru? Mungkin juga.

Van Persie juga menyatakan keinginan berbincang kontrak yang panjang bersama Arsenal.


Musim baru dah nak bermula, berita menarik bagi pengunjung laman web rasmi Arsenal iaitu Arsenal.com menampakkan perubahan layout yang baru.

Mengekalkan tradisi merah dan putih tetapi menjadikan warna putih sebagai asas memudahkan peminat mendapatkan info terkini Arsenal.

Khamis, 7 Ogos 2008

Wenger mensasarkan 2 piala ke Emirates


Mungkin terlampau awal untuk menjangkakan sesuatu yang belum pasti tetapi meletakkan sasaran tu kan lebih baik. Wenger tampak yakin bahawa skuad yang sedia ada sekarang mampu meraih double setelah tiga tahun Arsenal gagal meraih sebarang trofi.

Sekiranya musim ini Arsenal gagal memenangi sebarang piala, ia merupakan tempoh terburuk dalam sejarah Arsenal. Kenyataan Wenger ini serba sedikit mampu menenangkan hati peminat Arsenal yang amat dahagakan kejayaan Arsenal.

Seperti skrip kejayaan double yang lepas setelah tiga musim gagal meraih sebarang trofi dan boleh dikatakan tempoh itu cukup menekan Wenger sehingga hampir melepaskan jawatannya di Highbury, kali ini Wenger menyatakan perkara sama akan berulang.

Penantian tiga musim perlu dibayar dengan harga yang mahal! Jika sebelum ini double melibatkan dua piala domestik iaitu Barclays Premier League dan FA Cup, mungkinkah ianya berubah kepada UEFA Champions League dan Barclays Premier League?

Aku sememangnya yakin Arsenal mampu meraih kedua-dua piala ini dari tamat musim lepas memandangkan kebangkitan yang ditunjukkan cuma tuah kurang menyebelahi. Aku yakin musim ini adalah musim bagi Arsenal walaupun majoriti pemain adalah diusia lingkungan awal 20-an.

"What we would define as success this season is always a difficult question to answer," ujar Wenger.


"But it is clear there are two trophies we are focused on - the Premier League and the Champions League.


"After that, the FA Cup, but we will never go seriously for the Carling Cup. Again this year we will have the same philosophy on the Carling Cup.


"The Premier League and Champions League are the trophies we will fight for."


PENGALAMAN

Mungkin itu yang hangat diperkatakan mengenai Arsenal. Adakah kesemua pemain muda ini mampu mengalas tugas ini? Adakah pengalaman sumber kejayaan?

Bagi aku ya tetapi bukan pengalaman semata-mata yang sepatutnya menjadi tunjang kejayaan tetapi bagaimana kita akan reflect untuk memenanginya!

"It is not wrong to call Arsenal a young side still, but it is wrong to call us inexperienced," tegasnya.


"Cesc Fabregas, for example, has already played in an FA Cup final, a Champions League final and also now a European Championships final, so you cannot say he has no experience."


"We want to give hope and belief to all our supporters ahead of the new season and we know we can only do that if we play our usual game full of quality."

Selasa, 5 Ogos 2008

19 untuk Wilshere


Apa yang aku inginkan mengenai budak tingkatan 4 ni dah jadi kenyataan. Bermula musim baru ni dia akan menyarung jersi no 19 dan akan bersama skuad senior. Pendedahannya bersama skuad senior dengan usia 16 tahun sama seperti Cesc Fabregas.

Banyak yang didengar mengenainya dan ramai menjangkakan dia akan menjadi the next Fabregas tapi bagi aku la, dia akan jadi the next David Silva.

Passing, ketenangan melakukan rembatan, pemain kidal, kecil molek dan bebas bergerak ke kanan atau kiri padang sememangnya seakan-akan sama dengan Silva yang merupakan antara pemain kesukaan aku.

Nantikan bagaimana dia akan mengejutkan ramai pemerhati bola sepak dan kreditnya, dia seorang pemain berbangsa Inggeris. Jangan cakap Wenger sisihkan pemain England, ok!!!

Sabtu, 2 Ogos 2008

Emirates Cup - Masa untuk buktikan keupayaan sebenar!

Clichy - We can bridge the gap to Man United

Two seasons ago Arsenal finished 21 points behind Manchester United. Last season they trimmed that gap to four points. So can Arsène Wenger's side continue their rate of progress and get their noses in front of the back-to-back champions this term?


Gael Clichy thinks so. The French defender knows Arsenal need to improve to knock United off their perch but, speaking ahead of this weekend's Emirates Cup, he confirmed his faith in Arsenal's young squad as they prepare for another shot at the Premier League crown.


"The objective is for us to progress so we will try and, like the boss says, I think we have the quality to compete in this League," said Clichy.


"We will show everyone and if we progress we have the chance to win the League.


"Of course Man U and Chelsea are strong sides ­ as are Liverpool and Tottenham, they are building new teams ­ but I am really confident with the quality we have got and I can't wait for the season to start. It is going to be an exciting one and we will be up for it."


Clichy has seen Mathieu Flamini, Alex Hleb and Gilberto leave Emirates Stadium this summer but his own future has never been in doubt. All the left-back wants to do is win silverware with Arsenal.


"For me it is different because the boss is French and he brought me here. I don't know many managers in football but I think he is one of the best," said Clichy.


"To work with a manager like him and players like Cesc and Robin, we are all around 22 to 25 and it is a dream to play for Arsenal. So all the ingredients are all together to progress well as a footballer personally and as a team.


"I know what I have at Arsenal and I don't know what I will have somewhere else. Sometimes of course players think about money but it is not the only thing to think about. At 23 I think you have many years in front of you to get money. The objective for me is not to get the big cash, it is to prove you can play at a high level for many years and the rest will come."

Stuggart vs Arsenal Full Match Download

video


Full Match:

http://www.megaupload.com/?d=ELXRYNDV






Jumaat, 1 Ogos 2008

UCL Draw, Hot in Benz Arena and Transfer


Kali ni Wenger memang gamble. Signing terbaru Amaury Bischoff daripada Werder Bremen memang agak mengusarkan. Bischoff baru sahaja selesai melakukan pembedahan mungkin memerlukan sekitar tiga bulan untuk kembali beraksi. Adakah ini berbaloi?

Pemain ini yang dilaporkan enggan menyambung kontrak bersama Bremen setelah hanya sekali bermain dengan skuad senior Bremen sememangnya ingin keluar daripada Bremen. Tengoklah ko pakai no 75, patut tak dapat beraksi bersama skuad senior.

Pemain berusia 21 tahun ini berasal daripada Perancis sebelum menukarkan kerakyatannya kepada Portugal. Bischoff akan memakai no 28 di dalam skuad Arsenal. Wenger kalau dah minat, injurd pun dia sebat, kasi treat kat medical Arsenal pastu ok la kut!


Malam yang cukup membuatkan pengkritik bola sepak tergamam dengan polisi Wenger yang akan menggunakan kudrat pemain muda bagi musim akan datang. Dengan muka-muka pemain senior yang beraksi pada perlawanan pertama setelah rehat yang panjang dan ada di antara mereka yang terlibat dengan EURO'08 dan ada juga yang bersantai dengan keluarga, teman serta melihat hot-hot girl di tepi pantai.

Perlawanan ini merupakan debut kepada hot prospect signing terbaru Arsenal iaitu Samir Nasri dan juga debut bagi baju away yang tribute kepada kejayaan Arsenal sewaktu musim 1989. Baju away ini telah dilancarkan penjualannya di Emirates hari ini secara sah. So sapa beli awal tu black market la..hehe.

Kesebelasan Arsenal yang diturunkan terdiri daripada Almunia, Sagna, Clichy, Gallas, Djourou, Eboue, Walcott, Denilson, Nasri, v. Persie serta Adesayur. Memang terserlah kekurangan di separuh masa pertama terutamanya daripada hantaran dan penyudahan.

Kali ini Wenger buat eksperimen lagi. Aku ingatkan Nasri berpasangan dengan Denilson ditengah manakala v. Persie di wing kiri manakala Walcott bergandingan dengan Adesayur tetapi meleset apabila Eboue menjadi defensive midfielder, Nasri di kiri, Theo di kanan manakala v. Persie dibelakang Adesayur.

Itu la, korang rest banyak sangat. Pujian aku berikan terutamanya kepada Theo Walcott dan Djourou di separuh masa pertama yang menampakkan perubahahan mendadak. Cukup bertenaga kualiti pemainan kedua-dua pemain ini.

Separuh masa pertama melihatkan beberapa percubaan yang hampir memboloskan gawang Jens Lehmann bersama pasukan baru tapi takde la baru sangat. Chip yang dilakukan oleh v. Persie dengan harapan nak melemaskan Lehmann tidak berjaya sebelum kuisan keluar yang menarik daripada bekas pemain Arsenal ini melalui percubaan Theo Walcott diselamatkan.

Boleh dikatakan sparuh masa pertama menunjukkan kehebatan Lehmann dengan beberapa aksi tangkas dan ini sendiri diakui oleh Wenger dimana Lehmann merupakan penjaga gol terbaik Arsenal dalam sejarah kelab.

Di gawang Arsenal nampak Almunia agak rehat disebabkan coverage yang banyak dilakukan oleh Clichy dan Djourou banyak menghalang lawan daripada percubaan tepat ke pintu gol. Cuma sekali Almunia benar-benar diuji melalui rembatan Marica tetapi berjaya ditepis keluar olehnya.

Di babak kedua melakukan beberapa pertukaran. Macam biasa, hero kena dulu la. Jaringan oleh Basturk yang melakukan duaposen kat Gallas membuatkan Fabianski terbang angin. 7 minit jer dh dapat gol penyamaan. Gerakan daripada Bendtner sebelum melakukan lorongan cantik kepada Vela dengan mudahnya dia mengelecek Lehmann sebelum melepaskan sepakan kaki kanan.

Selang tujuh minit selepas itu gerakan yang dimulakan oleh Bendtner sebelum pemain tinggi dan besar ini bermain 1 2 dengan Vela dan melepasi pertahanan Stuggart sebelum rembatan dilepaskan menewaskan Lehmann untuk kali kedua. Memang keserasian antar kedua-dua pemain ini cukup mengujakan.

Kemasukan pemain muda berbakat berusia 16 tahun iaitu Jack Wilshere yang menggantikan Samir Nasri sememangnya membuahkan hasil. Gerakan yang dimulakan oleh Gael Clichy dari kiri padang sebelum melepasi tiga pemain Stuggart melakukan hantaran sempurna kepada Wilkshere yang tidak dikawal sebelum pemain muda ini melakukan tapping sempurna dan half voli yang menewaskan Lehmann untuk kali ketiga.

Dari siri perlawanan persahabatan yang dilakukan menampakkan pemain muda Arsenal cukup bersedia untuk memberikan impak terbaik untuk pasukan. Antaranya Theo Walcott, Nicklas Bendtner, Carlos Vela dan Jack Wilshere. Pemain senior pula memerlukan masa untuk mendapatkan fitness terbaik bagi mengharungi Emirates Cup dan Amsterdam Tournament sebelum mengheret kejayaan di musim depan. Aku juga yakin siri pra-musim ini sudah cukup membuatkan ramai pihak tidak akan memandang sebelah mata keupayaan Arsenal.



Dah setel pun proposal aku, tiba masa nak borak-borak pasal Arsenal. Berita terkini mengenai undian pusingan ketiga UEFA Champions League menyaksikan Arsenal bertemu pasukan daripada Belanda iaitu FC Twente.

Kalau tak silap aku lambang pasukan ni ikan ala-ala nemo kaler oren. Pasukan ini dibimbing oleh jurulatih paling buruk dalam sejarah England iaitu Steve Mclaren. Agak-agak camner si pemalas ni akan handle game bertemu Arsenal.

Aku rasa takde masalah langsung untuk berada di pusingan keempat di mana draw seterusnya akan dilakukan untuk menentukan 8 kumpulan terakhir. Berikut merupakan keputusan undian yang telah dilakukan kira-kira sejam tadi.