Khamis, 28 Mei 2009

AC Milan Jual Pemain bintang untuk Adebayor???

Berdasarkan Corriere dello Sport, I Rossoneri mungkin menjual Ricardo Kaka (£50 juta) & Yoann Gourcuff (£12 juta) untuk membeli bintang2 baru.
lepas tu Milan cuba membida Adebayor (20jt Pounds), juga Luca Toni (tak lebih £10 juta).
Milan dah tau harus membida Adebayor dengan £20 juta, karena striker Togo itu juga diminati Manchester City dan Chelsea.
Segala transfer pemain untuk Milan musim panas nanti tiada kaitan langsung dengan Carlo Ancelotti yang sudah di pastikan menjadi pengurus Chelsea musim depan.
Silvio Berlusconi baru akan memutuskan sama ada Penjualan mau pun pembelian bintang2 tersebut, selepas game vs Fiorentina nanti. Bila Milan kalah, Silvio Berlusconi pasti memecat Carlo Ancelotti sebab Milan hanya menduduki tempat ke 3 Seri-A selepas kalah saat bermain di kandang Fiorentina.

Gareth Barry midfield squad kebangsaan England menyatakan minat untuk bergabung dengan The Gunners musim depan, walau ada tawaran dari Man C & Rival derby London (Tth Hotspur). Tapi Barry tetap berminat untuk tampil di CL season 09/10 bersama Arsenal.

Liverpool yg musim lepas ber iya iya sangat untuk mendapatkan khidmatnya seakan tidak berminat lagi dengan Kapten Astonvilla berusia 28 thn ini.

The Prof ( AW ) juga dikabarkan siap untuk membida 12jt Pounds untuk memastikan Barry merumput di Emirate musim 09/10.

P/s:
jangan lar berharap sangat ngan rumour2 yg mahal2, bab budget AW yg hanya mendapat peruntukan 14jt pounds untuk beli player season depan yg buat Qsheira lemah.
melainkan Adebayor jadi di lepas ke Milan dengan 20jt Pounds.

Hope all the best for Arsenal next season.

11 Red Old Ugly Devil.

Qsheira lebih dahulu mohon maaf pada peminat2 " RED OLD UGLY DEVIL "
yang mungkin akan sedikit terluka bila membaca bab post nie.
Qsheira bukan lah type yg suka dok kutuk club lain, wal hal kenyataan P.Evra ( 11 men beat 11 babies ) yang sebelum ini banyak menimbulkan kemarahan di kalangan Gunners + Gonners termasuk larr Qsheira. Tapi nak buat cam ne, starting Pengurus sampai ke player yg tak pernah diturunkan pun belagak buat hampe jerr.
Tuh lar pasal, lain kali bila menang kat club lain tu, jangan belagak.
Nak 5 Cup konon.. lagi 2 Cup tu, beli kat Jusco, nak size & juga warna ape pun tinggal pilih
:p hue hehehehe
ok lar... cukup lar bab 11 men yang dah uzur sebelum waktunya tu.

kita imbas sedikit pasal Final CL.
status tidak favourite tidak membuat Barca goyang sedikit pun. Man U yang dalam 9 menit pertama 3 kali mengancam gawan Valdes. Tapi hasil crossing Iniesta untuk Eto'o yg juga try pertama Barca ke gawang V.D.Saar memecah kebuntuan untuk score 1-0.
Selepas goal pertama Barca mendominasi rentak permainan. Di menit 49 legend kita 14 Henry hampir2 menambah jaringan untuk Barca, tapi berhasil di tepis V.D.Saar.
Goal kemenangan Barca hadir menit 69 Crossing cantik Xavi di tanduk kemas oleh Messi yg menjadikan Messi menjadi top scorer CL season ini.
kemenangan 2-0 cukup untuk memusnahkan ANGAN2 MAT JENIN yg nak break record CL.
P/s :
Tok Fergie!!! ingat atas langit masih ada langit. kesombongan dan keegoan hanya membawa padah, terapkan falsafah ini masa engkau training budak2 engko yerr..

Rabu, 27 Mei 2009

Happy la kununnnn...

Dah lama xposting, so gatal2 la tangan aku ngulat taip skit. Ok citer season ni dah hampir habis, tiada apa yang menarik sangat, lebih kepada kekecewaan. Rumours, macam biasala, bersepah sangat, dgn Arsenal trophyless, banyak la media2 gunakan ini sebagai point untuk mengucar-kacirkan Arsenal dari menjadi top competitor musim depan. Alah biasalah, memang camni lah media, nak lagakan2 daripada mencari cerita lebih baik.

RVP masih belum meletakkan sign nyer di atas document yang diperlukan Wenger, Adebayor dicemuh, merajok apa ntah nak belah, Fabregas xabis2 dikaitkan dengan Real Madrid dan Barca untuk melarikan diri setelah 4 tahun tanpa piala manakala Wenger yang dikatakan kecewa dengan Board seakan-akan tawar hati untuk bersama Arsenal lagi. Ntahlah, adakah benar atau pun sekadar mind games semata-mata.

Dan target men masih dicari untuk menambahkan skuad yang aku rasakan belum cukup kukuh, begitu juga korang. Sekurang-kurangnya 2 fresh leg yang berpengalaman diposisi center back dan defensive midfield diperlukan untuk mengukuhkan pasukan dan secara tidak langsung memberikan lebih saingan kepada pemain muda yang sedia ada. Pastinya ini adalah proses pembelajaran terbaik kepada mereka, produknya sudah ada, cuba lihat Fabregas sekitar umur 17 tahun, dia diapit oleh beberapa pemain terbaik yang pernah dimiliki Arsenal antaranya Ljungberg, Pires, Vieira dan Gilberto.

Sekiranya budget kurang mencukupi, cuma satu jer cara kurang mencukupi, kekalkan pemain diperlukan dan lepaskan yang tidak sepenuh hati bersama Arsenal. Adebayor, calon paling dikehendaki AC Milan terutamanya perlu dilepaskan, modal daripada transfer memastikan Arsenal amat mencukupi untuk mendapatkan beberapa pemain dikehendaki. Jika diberi pilihan, beberapa individu yang aku rasakan mampu memberikan keseimbangan dalam pasukan antaranya Hangeland, Xabi Alonso, Mautinho, Yaya Toure dan Santa Cruz.

Pilihan terbaik adalah Hangeland dan Xabi Alonso, sekiranya Adebayor calooo, perlukan seorang target man yang berfizikal agak besar, so Santa Cruz adalah option terbaik tetapi injury prone. Entahlah, tengok la nanti camne percaturan Wenger. Sekiranya mahukan kejuaraan liga, perkara pertama perlu difikirkan memantapkan back 4, sekiranya back 4 lemah, jangan harap untuk menjuarai liga, begitulah sewaktu kelibat Tony Adams bersama Martin Keown mengapalai barisan pertahanan. So tak hairan kenapa MU berjaya menjuarai 3 EPL berturut-turut, back 4 mereka dapat beraksi dengan baik yang menjadi kunci kejayaan mereka. Adios!

Arsenal Lodge Bid For Fulham Defender Brede Hangeland.

Arsenal have made an £8 million approach for Fulham's Brede Hangeland.The centre-back has been in sensational form throughout the 2008-09 season, helping the Cottagers qualify for next year's Europa League with their best ever top flight finish of seventh.
With the Norway international in the heart of defence, the west London outfit conceded only 34 Premier League goals, a record only bettered by Manchester United, Liverpool and Chelsea.
The Gunners have been linked with the 27-year-old for some time now, and it appears that manager Arsene Wenger is ready to take him to the Emirates Stadium.
However, while Fulham boss Roy Hodgson recently admitted it may be difficult to keep hold of the 6ft 5in stalwart, it is thought a new deal will be offered to him in the hope of keeping him at Craven Cottage.
Should the former Viking and Copenhagen star reject Fulham's approaches, it is claimed that they will ask Arsenal for a fee in excess of £8m to land the defender.
Arsenal do have a contingency plan should they fail to sign Hangeland, with Ajax's Thomas Vermaelen reported to be a target.

Selasa, 26 Mei 2009

Arsenal Again Linked With Blackburn Rovers' Santa Cruz.

The Togo international's Sheyi Emmanuel Adebayor future at the Emirates Stadium is less than clear, and it seems that the Gunners are preparing for life without the striker.
According to a report in the British tabloid The People, Premier League giants Arsenal have identified Blackburn Rovers' Roque Santa Cruz as potential replacements for Emmanuel Adebayor.
Gunners manager Arsene Wenger was quoted on Sunday as saying that he believes the Togo international forward will still be playing his trade at the Emirates Stadium in the 2009-10 campaign.
However, the 25-year-old Togolese has been linked with a move to Serie A outfit Milan since last summer and it has also been suggested he could move to Chelsea should Carlo Ancelotti arrive at Stamford Bridge or to Intermilan.
More recently, Manchester City were reported to be readying a bid in the region of €24 million (£21m) for the 6ft 3in Togolese striker.
While Wenger may hope to keep hold of Adebayor, it seems that back-up plans are already being made.The north London club have been linked with a move for Santa Cruz for some time now, although it is thought they are reluctant to meet his reported €20.5 (£18m) minimum fee release clause. Roque Santa Cruz was expected to leave Blackburn, however, his destinations are not yet certain.

P/s :
Qsheira support what ever AW want to do for The Gunners for 09/10 BPL season, hope all the best for Gunners.
Always proud be a Gonner.

Isnin, 25 Mei 2009

Marouane Chamak target Arsenal.

Marouane Chamakh berpeluang merasakan panasnya aura BPL musim depan setelah Arsenal menyatakan minatnya terhadap Striker Girondins Bordeaux ini.
Striker berusia 25 thn ini banyak menarik minat klub2 ternama, walau hanya menjaringkan 13 goal untuk Bordeaux musim ini.
Striker asli Moroko ini menyatakan hasrat meninggalkan League 1 France selepas ikut berjasa membawa Bordeaux menjuarai League 1 musim ini.
Namun The Prof menafikan telah menghubungi pemain ini, walau pun menyatakan sangat tertarik akan gaya permainannya.
Sementara itu Arsenal gagal membawa Defender berusia 23 thn yang mewakili Juventus, Giorgio Chiellini, sebab Player ini not for sale.
The Prof pun mengalihkan target pada defender Ajax Amsterdam, Thomas Vermaelen.
Dengan budget 13jt pounds untuk pembelian player musim ini, Mamat Belgium ini merupakan target yg di katakan boleh tahan larr.
Akan tetapi ini bukan tugas mudah untuk The Prof, sebab Astonvilla pun berminat dengan Thomas Vermaelen, untuk menggantikan tempat Martin Laursen yang cedera panjang.

P/s:
Qsheira turut berduka mendapat berita, Budget 13jt untuk musim ini (T.T)
cam nie ada lagi ke yang nak pertikaikan kemampuan The Prof untuk membentuk squad yang dapat bersaing di Big 4 BPL??

if u want the best squad coz of $$$ just lumpat club, sokong lar Chelsea yang ada tauke minyak russia, atau pun Man U yang banyak dana dari billioner USA.
But Qsheira always proud be Gonner, once Gonner, Gonner forever.

Bagi balik pinjaman + interest.

The Gunners berkenduri goal di Emirates, di awali dengan goal bunuh diri James Beattie saat ia berdiri depan gawang, di mana depa nak blocking crossing Cesc Fabregas tetapi bola masuk ke gawang Steve Simonsen di menit 10.
RVP yg di isukan akan hengkang, mengambil sendiri pinalty yg di beri Refree Martin Atkinson di menit 16, selepas dirinya di kasari Ryan Shawcross dalam kotak pinalty.
2menit kemudian Abou Diaby ( personil yg tidak di sukai bro wan ) menambah derita Stoke, setelah crossing RVP di tanduk kemas yg menghasilkan goal ketiga oleh Mamat kepala botak ini.
Menit 31 Denilson mengkasari Ricardo Fueller dalam kotak pinalty, yg mana Fueller sendiri menyempurnakan pinalty tersebut selepas Refree memberikan sagu hati buat Stoke.
Goal Fueller tidak mengubah arus serangan The Gunners, seakan menambah semangat juang Andre Arshavin, Gibbs dan RVP kerap saja mengancam defender Stoke yg akhirnya menghasilkan jaringan ke 4 oleh RVP yg memanfaatkan keadaan kacau dalam kawasan kotak pinalty, RVP merembat bola tepat dari titik pinalty ke sebelah kiri gawang, yg akhirnya membuat Simonsen harus kutip bola dari gawang Stoke sendiri. :p hua hahahaha
Melihat keadaan yg tidak memihak mereka, Stoke memilih corak permainan defendsif yg nampaknya lebih berhasil meredam kemaraan para The Gunners yg seperti hendak membalas kekalahan pada Stoke saat bertandang ke Stoke dahulu.

Arsenal: Mannone; Sagna, Toure, Song Billong, Gibbs; Diaby, Fabregas, Denilson, Arshavin, Walcott; Van Persie.
Stoke: Simonsen; Wilkinson, Shawcross, Abdoulaye Faye, Dickinson; Lawrence, Diao, Whelan, Delap; Beattie, Fuller.

Ahad, 24 Mei 2009

Arsenal Reserve bedal Liverpool di Emirates.

Kemarau juara tahun nie sedikit terobati, bila Arsenal Reserve membelasah Liverpool Reserve 4-1 di emirates untuk final leg. 1.
Squad asuhan Steve Bould di depan goal di jaringkan oleh Gilis Sunu menit 20 hasil umpan matang dari Jack Whilsere ( yang sudah pun di senaraikan dalam squad senior ).
Jack Whilsere juga menjaringkan goal menit 30 hasil dari titik pinalty.
Sebelum masa rehat, Liverpool sempat membalas dengan goal dijaringkan oleh Alex Kacaniklic.
Tapi seakan tak terbendung Arsenal Reserve kembali menggegar gawang Liverpool Reserve goal di jaringkanSanchez Watt menit 57 yang juga hasil umpan Jack Whilsere.
Arsenal mengunci final FA Reserve CUP leg 1 dengan jaringan Emmanuel Thomas di hadapan 33,000 penyokong ke dua dua squad.
Ada pun tugas berat menanti Squad Young Gunners ini apa bila harus menghadapi Liverpool di Anfield untuk Leg 2.
apa pa pun tahniah untuk Jack Whilsere yang telah membayar kepercayaan AW untuk meletakkan namanya dalam senarai squad senior.
P/s :
Qsheira tak up date squad senior lawan Stoke sebab menang atau kalah dah tak de apa dah.
baik kita jeling sikit kat Adik adik dia orang yang dah mulai mencipta nama.
Qsheira harap boleh kekalkan rentak cemerlang nie sampai kat senior nanti.
Tahniah sekali lagi untuk Young Gunners kita.
Once Gonner, Gonner Forever.
Qsheira Proud be A Gonner.

Jumaat, 22 Mei 2009

Arsene Wenger kekal di Emirates.


2 pemegang saham majoriti Arsenal ( 53% )
American sports entrepreneur Stan Kroenke dan Uzbekistan billioner Alisher Usmanov telah menyatakan bahwa AW adalah pengurus yang sangat penting untuk squad Arsenal, dan tetap memberikan sokongan penuh terhadap pengurus The Gunners itu.

sementara itu Sheyi Emmanuel Adebayor, striker Togo telah dikaitkan rapat dengan duo San Siro yakni Internazionale (intermilan) dan AC Milan.

Paris Saint Germain dan Olympique de Marseille berminat pada bekas ketua pasukan Arsenal William Gallas yang sekarang ini tengah cedera .

Arsenal pulak berminat striker Villarreal Giuseppe Rossi, yang mana turut di minati Zenit St. Petersburg (bekas club dari Andre Arshavin), Arsenal juga tengah memperhatikan defender PSG Mamadou Sakho yang mungkin akan di datangkan untuk memperkuat jentera pertahanan untuk saingan musim hadapan.

P/s
ternyata pemegang saham tu sedar diri gak..
perut depa semua buncit belaka karena jasa AW buat depa banyak untung tiap tahun agihan keuntungan.

Isnin, 18 Mei 2009

Arsenal Jual RVP?????

Masa depan RVP ( 25tahun ) ngan The Gunners mungkin berakhir, sebab RVP belum juga sign contract yang akan menambah masa khidmatnya di FLY EMIRATES untuk tempoh 4 tahun lagi.
Contract yang di ajukan mulai dari 6 bulan yang lalu, Bab harga dan terma2 pada contract yang tak berubah, tidak di senangi oleh pihak RVP & penasihat/agent nya sehingga menimbulkan kabar angin yang The Gunners akan menjual striker belanda ini. Striker ini yang di datangkan dari Feyenoord pada 2004 dengan harga 3jt Euro, Inter berminat untuk membawanya ke Serie - A.
RVP hanya perlu membayar sisa contractnya dengan harga 9jt Euro sahaja untuk bermain dengan Juara Seri - A 2008/09.

Hal ini akan menyebabkan Uncle AW berkerut dahi, dah lah problem kemarau piala untuk 4tahun berturut turut, mamat Togo yang berminat ngan $$$ dari Milan di tambah lagi RVP yang tak kunjung sign contract.

Sheyi Emmanuel Adebayor semakin di kaitkan perpindahan ke AC Milan, selepas nama nya langsung tiada dalam senarai pemain masa bertandang ke OT.
AC Milan di katakan bersedia membayar 32jt Euro untuk mendatangkan Striker Togo ini ke San Siro, tapi itu bukan lah hal yang mudah, karena Chelsea dan Inter juga berminat dengan penyerang tinggi lampai yang satu nie.

Qsheira dah cuak ngan mamat nie, mulai dari musim lepas lagi.
Baru baru ini Ade Sayor nie pun pernah mencetuskan kontroversi dengan mengeluarkan kenyataan " semua pemain Bola Sepak sukakan $$$, bermain karena $$$, dan dia juga keluar dari Togo untuk bermain secara pro juga di sebabkan $$$ ".

P/s : Mamat Togo nie ingat semua orang cam die mata $$$, agaknya virus " FLA MONEY " dah merebak kat kepala hotak dia nie!!

Ahad, 17 Mei 2009

Gameweeks 37: MU vs Arsenal - Post Match


Kunjungan Arsenal ke Old Trafford bagi memberikan ruang kepada aksi penentuan liga di minggu hadapan nampak gayanya gagal apabila keputusan seri membawa erti cukup besar bagi MU untuk meraih kejuaraan liga buat kali ke 18. Dilihat pada line up, memang banyak perubahan dibandingkan dengan aksi di liga juara-juara Eropah di mana kecederaan groin dialami oleh Adebayor dan Silvestre membolehkan Denilson dan Diaby diletakkan sebagai pembantu Fabregas di tengah padang.


Dilihat pada formasi digunakan, Arsene seolah-olah mencuba berjinak-jinak dengan taktikal yang baru apabila meletakkan van Persie sebagai target men manakala Silvestre yang mengalami kecederaan digantikan dengan Song sebagai pasangan Toure dengan option sebelum ini Djourou diketepikan dari kesebelasan utama. Nampak gayanya apa yang dilakukan Wenger menunjukkan sesuatu yang cukup positif apabila keseluruhan permainan dikuasai Arsenal dengan creating chances yang cukup efektif cuma ketumpulan di final third sekali lagi menidakkan 3 mata. Dan pastinya, kawasan tengah padang dijajah oleh Captain Fabregas yang menutup setiap peluang yang cuba diciptakan MU.


Keputusan seri, berjaya mengawal segenap pelusuk padang dan mematikan langkah pemain-pemain MU sebagai aset menunjukkan reaksi setelah 3 kekalahan berterusan yang amat mengecewakan sekali. Nasib sekali lagi gagal membuatkan Arsenal sekadar memperolehi 1 mata terutamanya rembatan disudut kanan van der Sar oleh Fabregas hanya digagalkan oleh tiang gol, sekiranya berjaya ditukarkan kepada jaringan sudah pasti niat untuk MU berpesta terpaksa ditangguhkan.


Apa yang paling mengecewakan adalah reaksi daripada pengadil perlawanan yang cukup nyata sekali biased, bayangkan setiap kali tackle dilakukan Arsenal pasti dimurahkan rezeki dengan layangan kad kuning, jika dilihat dua tackle dari belakang yang dilakukan Tevez kepada Fabregas cuma diberikan amaran lisan, ke mana pertimbangan seorang pengadil, usah persoalkan diving queen, bukan boleh dicuit, pasti mengelongsor bergolek jatuh. Ini antara faktor yang melemaukan aku dengan aksi EPL!


Bagi aku, Toure, Song, Sagna, Gibbs, Fabregas, Arshavin, Nasri dan van Persie menampilkan aksi cukup baik manakala Diaby merupakan individu yang paling mengecewakan, lebih malas, tak efektif dan banyak mengelamun membuatkan aku agak mual. Perlu diingat, aksi ini dan minggu hadapan merupakan salah satu faktor yang bakal menentukan siapa bakal disingkirkan oleh Wenger pada musim panas nanti. Sekiranya aksi sebegini dipamerkan dan memperbaiki kelemahan di final third ditambah pula dengan kelibat beberapa new signing (experience dan pastinya kehadiran semula Eduardo dan Rosicky), pastinya kemarau piala mampu ditamatkan. Adios!

Jumaat, 15 Mei 2009

Wenger beri Jaminan Arsenal " Total " Di Old Trafford

Target Arsenal di Old Trafford bukan hanya untuk menghalang pesta juara Manchester United, tapi juga untuk membuktikan squad mana yang terbaik di BPL.
Arsenal akan cuba sedaya upaya menghalang MU untuk meraih gelar juara BPL, Kedua club akan berentap di Old Trafford akhir pekan ini.
MU hanya nak satu point yaitu draw untuk menjuarai BPL musim 08/09. Akan tetapi Arsene Wenger tak akan memberi laluan mudah untuk " SETAN MERAH " berpesta lebih awal.
"Kami akan bermain untuk kehormatan kami sendiri dan penghargaan atas apa yang dah kami dapat dari mereka yang mencintai pertandingan ini ( Gonners tentunya )," kata Wenger ( Reuters ).

"Januari 2009, kami berjanji untuk berupaya maksimal hingga ke hari terakhir dan itulah yang akan kami lakukan. MU siap untuk merayakan gelar juara sekarang, tapi kami akan berusaha menghalangnya,"
Menurut Wenger, Arsenal dan MU memiliki kualiti yang lebih kurang sama. Kekuatan di bahagian belakang yang akhirnya membezakan kejayaan kedua club musim ini.
Arsenal menjaringkan goal yang hampir sama dengan jumlah goal Man U, tapi jumlah bolos lebih banyak yang menjadi titik perbezaannya."

Squad Predict:
Man. United (4-4-2): Van der Sar; Rafael, Ferdinand, Vidic, Evra; Ronaldo, Carrick, Giggs, Park; Rooney, Berbatov

Arsenal (4-3-2-1): Fabianski ; Sagna, K. Toure, Silvestre, Gibbs; Song, Fabregas, Denilson; Walcott, Arshavin ; Adebayor

P/s
Qsheira tak berani nak predict score, bab game yang 1 nie Arsenal hanya test formasi baru..
janji menang..
& Qsheira always proud be Gonner..

Arsenal intai Goal Kiper 16 Tahun.

LONDON,
Arsenal intai kiper asal Argetina berusia 16 tahun, Damian Martinez. Untuk mendatangkannya dari Independiente, Arsenal harus membayar 1,3 jt poundsterling atau sekitar Rm.7,02jt.
Martinez dah pun membuktikan kemampuannya dengan terpilih sebagai squad utama tim U-17 Argentina. Akan tetapi dia harus menjalani uji coba selama sepekan dalam sesi latihan "The Gunners".
Martinez bertekad tampil sebaik mungkin di depan Arsene Wenger. Ia tidak mau menyia-nyiakan kesempatan langka bergabung dengan Arsenal.

"Saat diberitahu bahwa akan menjalani uji coba di Arsenal, aku berpikir bahwa ada seseorang yang bergurau. Sesungguhnya, aku berpikir bahwa mereka bercakap tentang Arsenal de Sarandi, tim yang namanya sama tetapi bermain di Argentina," ulas Martinez.

P/s :
Qsheira mohon maaf, sebab belum mendapat gambar hensem mamat Argentina nie.

Khamis, 14 Mei 2009

Salam perkenalan dari Qsheira

Qsheira from Kajang (31thn)
dah berkahwin dan dah ada 1 putri tercinta
tak pandai main bola tapi minat gilerrr tengok BPL..
Club yang tak akan hilang tempat kat hati Arsenal pastinya ( tak ada no.2 lar )

untuk saat ini sampai kat sini dulu..

ucapan Thank's buat Bro Rachwan ( Tuan empunya Blog )
Mohon tunjuk ajar dari rekan rekan Gonners yang lain bila ada kesilapan dalam memposting bab Arsenal..

akhir kata, maju lar Arsenal untuk Gonners :)


Salam,

Qsheira

Sabtu, 9 Mei 2009

Urmmm...


Cuma tinggal 3 lagi sahaja perlawanan untuk ditamatkan musim ini di mana pertemuan Ahad ini akan menentukan sama ada Arsenal berpeluang atau tidak untuk berada di posisi ketiga liga. Masalah disiplin antara yang diungkap setelah mengalami kekalahan di Emirates apabila Bendtner didapati berada di sebuah pub, apa yang dilakukannya secara detail aku tidak pasti, yang aku pasti dia mungkin ke sana untuk melepaskan tekanan ke atas kekalahan dialami Arsenal pada separuh akhir liga juara-juara Eropah, hasilnya dia dikenakan denda oleh kelab tetapi tidak digantung, ada yang menggantungkan diri sendiri di Kenya ada la, bagi aku, tu tindakan bodoh, langsung tidak boleh dikatakan sebagai simbolik kepada protes!


Nampak gayanya pemain terbaik Arsenal bulan April iaitu Andrey Arshavin terpaksa diketepikan daripada aksi menentang Chelsea disebabkan selesema yang dialaminya belum smepat pulih manakala berita injury terbaru, Clichy sudah pun join venture dengan Rosicky, Gallas dan Eduardo untuk menamatkan musim mereka lebih awal daripada rakan sepasukan yang lain. Sudah pasti Gibbs bakal diletakkan di left back walaupun dia agak tertekan dengan kesilapan yang tidak sengaja terjadi sewaktu aksi menentang MU, tetapi rakan sepasukan lain antaranya van Persie, Fabregas dan Toure telah memberikan kata-kata semangat kepadanya bahawa kesilapan itu cumalah insiden yang boleh berlaku kepada sesiapa pun.


Masa depan Walcott bersama Arsenal dipanjangkan kepada 4 tahun lagi yang bermakna kontraknya bersama Arsenal menjadi 5 tahun bermula musim depan setelah dia menandatangani kontrak terbaru dua hari lepas, so target tangan lain nak pegang pen sign atas kontrak Arsenal buat masa terdekat ialah van Persie. Sekiranya Wenger gagal mengekalkannya, ia adalah petanda buruk walaupun kita kenal van Persie agak rapuh tetapi dia adalah salah seorang striker di Arsenal sekarang yang mampu mengubah suasana di atas padang, nak harapkan Adebayor, tunggu lah sampai keajaiban datang seperti kunjungan ke El Madrigal baru-baru ini.


Aku xtau nak goreng apa sebab otak aku tengah pusing, macam-macam masalah datang tapi mungkin ini yang sukar untuk aku akui. Kemungkinan besar blog ini mungkin tidak lagi diteruskan diatas sebab akses internet yang tiada di rumah sewa aku sewaktu aku menjalani praktikal mungkin membataskan aku untuk memblogging (rosak bahasa..hahaha) tapi sekiranya aku mampu atasi, mungkin aku akan teruskan. Cuma mungkin baki tiga perlawanan ini akan aku langsaikan terlebih dahulu sebelum aku fikir sepuasnya tindakan susulan. Sekiranya sesiapa yang ingin meneruskan blog ini, serahkan mail anda kat aku (growlyoursoul@yahoo.com atau growlyoursoul@gmail.com), aku akan invite korang menjadi blogger di site ini. Adios!

Rabu, 6 Mei 2009

UEFA Champions League Semi Final - 2nd Leg: Arsenal vs Manchester United - Post Match


Haaaa...terkejut beruk bukan. Nak buat camne, banyak kelemahan kita yang menyebabkan kita gagal berada di Rome sekali. Aku amat setuju sama sekali dengan Arsene mengenai corak permainan semalam di mana aku juga tidak merasakan ia suasana semi final liga juara-juara Eropah, mungkin fans di sana gemarkannya tapi jangkaan aku untuk melihat aksi serang menyerang tanpa putus tu langsung tiada, langsung tidak menarik. Satu pasukan ingin menyerang, satu pasukan lagi lebih prefer untuk bertahan dan tunggu masa yang sesuai untuk counter attack, hasilnya gol pertama dan ketiga mereka terhasil daripada apa yang mereka nantikan.


Ok, tahniah buat MU, good luck untuk final, tapi kekalahan ini sebagai satu lagi episod pembelajaran buat pemain muda Arsenal dan Arsene, masih banyak yang perlu di touch up, masih banyak perlu dibaiki. Gol pertama lawan telah mematikan langkah apatah lagi gol kedua menutup sebarang peluang untuk mendongak ke langit Rome. Banyak hati yang kecewa dengan individu-individu yang menyajikan aksi yang dibawah kemampuan sebenar, antaranya Adebayor yang ternyata tiada fungsinya, cuma satu shot on goal yang bagi aku langsung tidak mampu menggugat Van Der Sar, keeper dari kampung Cek Bema pun mampu selamatkan bola tersebut!


Pada aku Arsenal terlalu kontra dengan MU pada kedua-dua aksi, lebih tipikal, aksi di Emirates lebih buruk dibandingkan di OT tapi itulah yang menutup sebarang peluang ke Rome. Jangan katakan main untuk maruah sebagai tuan rumah, aku merasakan seolah-olah ia adalah aksi tempang yang amat tempang sekali pernah dipamerkan musim ini. Berdengus seorang kawan aku yang disebelah yang aku gelarkan Azribayor, dia agak emo tapi aku lek-lek kunyah keropok sambil layan game dengan mata kebil-kebil nak buka akibat penat main futsal. Tapi layankan jer, aku rasa macam tiada perasaan, aku tiada rasa pelik langsung, mungkin nafsu aku untuk nak lihat game dah dibataskan dengan aksi yang tidaklah aku rasa menarik, jauh sekali daripada jangkaan.


Takpelah, ini sebagai satu lagi wadah untuk sedarkan pasukan, mungkin juga Wenger, soalan terakhir dalam post match mengenai signing buatkan Wenger terkedu, aku pun pasti, dia agak terkilan dengan keputusan perlawanan, hingga tiada apa yang mampu diujarkannya. Mungkin juga dia berkira-kira untuk mencari penyelesaian dengan menambah skuad atau bersedia dengan alasan munasabah untuk mengekalkan muka-muka yang sepatutnya dia kekalkan bagi musim hadapan. Apa yang penting, dapatkan semangat kembali untuk bersedia menanti kunjungan Chelsea hujung minggu ini. Aku tidak fasiskan bola sepak dengan piala so tercicir satu lagi piala (yang terakhir musim ini) bukan bermakna aku akan menyimpang dari Arsenal, selagi itulah Arsenal, selagi itu aku di belakangnya, sekecewa mana pun ianya tidak mampu aku tafsirkan sebab sebelum ini aku pernah merasa gembira bersama Arsenal so tiada sebab untuk aku berpaling arah. Adios!

Selasa, 5 Mei 2009

UEFA Champions League Semi Final - 2nd Leg: Arsenal vs Manchester United - Preview


Kesemuanya bergantung kepada 90 minit atau pun 120 minit mungkin juga sehingga penentuan ke penalti untuk memastikan sama ada tempoh 4 tahun ini merupakan tempoh terburuk di dalam sejarah Arsenal mahu pun untuk mengekalkan individu-individu yang amat penting di dalam Arsenal. Sejak ditubuhkan pada 1888, Arsenal belum pernah gagal selama 4 musim untuk memenangi sebarang trofi utama, sekiranya kegagalan di Emirates awal pagi nanti, ia bukanlah cerita yang indah buat kelab. Apatah lagi, kegagalan akan merisikokan beberapa individu mungkin keluar meninggalkan utara London seperti Walcott dan RVP yang belum distatus sahkan kontrak mereka.


Tapi Arsenal diperkuatkan dengan duo yang pulih daripada kecederaan groin iaitu RVP dan Silvestre yang memberikan impak kepada Wenger untuk meletakkan formasi terbaik untuk menewaskan MU yang juga agak terdesak dengan terpaksa meletakkan Ferdinand ke dalam skuad mereka. Status Gallas, Rosicky dan Eduardo adalah setara di mana mereka sudah pun menamatkan musim ini lebih awal daripada rakan seperjuangan lain dan sedikit sebanyak dapat diharapkan pengalaman mereka mampu disalurkan kepada rakan-rakan lain untuk menginspirasikan perlawanan yang cukup besar bagi Arsenal untuk musim ini. Kemenangan memastikan Arsenal akan kembali ke Rome dalam misi mendapatkan piala yang belum pernah tertera nama Arsenal FC di atas badannya dan peluang ini adalah peluang terbaik bagi Arsenal.


Tidak perlu dipertikaikan setakat mana provokasi antara kedua-dua pasukan, sudah pasti rivalry yang sekian lama ini cukup kenal antara satu sama lain cuma sedikit kesalahan dari mana-mana pihak akan menggundang satu penyesalan. MU yang bertandang dengan defisit satu gol oleh jaringan O'Shea walaupun beberapa peluang gagal dimanfaatkan apatah lagi beberapa world class save daripada Almunia memastikan defisit satu gol bukanlah kelebihan yang amat besar bagi MU. Sudah pasti kedua-dua pasukan akan bermati-matian di dalam usaha untuk berada di Rome dan kami yang ribuan kilometer daripada Emirates cuma mampu berdoa kejayaan di Emirates oleh Arsenal mampu menceriakan kami disini.


Jika dihitung dari segi belanjawan pasukan sehinggalah pemain dimiliki Arsenal, ia adalah terlalu kontra dibandingkan dengan MU tetapi Arsenal beraksi atas dasar semangat anak muda yang pastinya akan melakukan sebaik mungkin dan berusaha menggumpul secukupnya pengalaman di dalam karier mereka. Jentera tengah utama Arsenal pada musim lepas cuma tinggal Fabregas sahaja setelah pemergian Hleb dan Flamini ditambahkan dengan kecederaan panjang Rosicky tetapi gabungan muka-muka baru disamping Fabregas seperti Nasri, Song dan Walcott yang semakin menjadi membuatkan ia adalah perubahan amat drastik yang mengembalikan corak permainan Arsenal sebenar.


Option di bahagian pertahanan agak melegakan dan pemain yang bakal digunakan Wenger di pertahanan mendatangkan tanda tanya banyak pihak. Toure sudah pasti diposisinya tetapi bagaimana pula yang lain? Sagna masih belum menunjukkan kemampuan sebenar setelah pulih daripada dijangkiti virus, manakala Clichy yang pastinya terlepas aksi ini bakal digantikan promising player iaitu Gibbs yang semakin menunjukkan kematangan. Eboue adalah option terbaik di right back selain Sagna tetapi overlapping dilakukannya agak menggusarkan sekiranya gagal dikawal kemas kerana counter attack mungkin option terbaik lawan. Djourou yang kelihatan pulih sepenuhnya daripada kecederaan lutut akan bersaing bersama Silvestre bagi berpasangan dengan Toure walaupun Silvestre dilihat mempamerkan dua aksi yang cukup baik sewaktu menentang MU sama ada berpasangan dengan Toure mahupun Gallas.


Option di midfield sememangnya agak banyak terutamanya diposisi center. Tetapi di dalam meletakkan pasukan pada posisi terbaik di dalam offensive serta defensive, pairing Fabregas dan Song adalah yang terbaik manakala Eboue dan Nasri digalakkan untuk bertindak sebagai pengapit kedua pemain ini. Adalah lebih baik meletakkan Walcott sebagai super sub bagi mengugat pertahanan lawan yang keletihan. Sekirannya keempat pemain ini bertindak di jantung Arsenal, ia adalah amat sesuai untuk mengaplikasikan formasi 4-4-2 dibandingkan 4-5-1 atau 4-2-3-1 yang mungkin mematikan target man. Diaby dan Denilson harus diletakkan di bench jika tidak mahu merisikokan pasukan!


Bahagian serangan tidak kurang pentingnya kerana Arsenal sememangnya memerlukan sekurang-kurangnya satu gol dan cleansheet untuk membawa permainan ke masa tambahan maka bahagian ini amatlah penting. Adebayor, van Persie, Vela dan Bendtner adalah optionnya tetapi sekiranya kegasakan Wenger mahukan gol lebih awal, jangkaan yang pasti ramai jangkakan sudah pasti van Persie dipasangkan bersama Adebayor. Mungkin Bendtner dipromotekan setelah mempamerkan aksi lebih baik dibandingkan Adebayor kebelakangan ini, tetapi siapa bakal didrop? Entahlah, aku serahkan sepenuhnya kepada Wenger untuk memilih formasi terbaik. Yang pasti kami mahukan kemenangan dan ke Rome tiga minggu lagi!


Dan pemain terbaik di OT iaitu Almunia sudah pasti mahukan pintu golnya cleansheet dan membawa Arsenal ke Rome. Dengan dia sebagai pemain tertua di Arsenal, pengalamannya amat diharapkan bagi mengawal pintu gol cukup baik. Jujurnya aku agak nerves pada aksi ini, diharapkan kemenangan mampu dijanakan, sebab aku tidak mahu episod duka dalam kempen piala ini diteruskan. Apa-apa pun selamat maju jaya Arsenal! Saksikan di ESPN jam 2.30 pagi. Streaming link akan dipost di shout box nanti. Check it out! Adios!

Ahad, 3 Mei 2009

Gameweeks 35: Portsmouth vs Arsenal - Post Match

Portsmouth vs Arsenal

Highlights : Rapidshare Mediafire

21 games unbeatean, sudah pasti beraksi di dalam liga juara-juara Eropah musim hadapan, cuma tinggal 2 misi sahaja untuk diselesaikan bagi musim ini iaitu berada di final liga juara-juara Eropah musim ini dengan menewaskan MU di Emirates dan berada di posisi ketiga liga bagi melayakkan diri secara automatik liga juara-juara Eropah tanpa perlu melalui peringkat kelayakan terlebih dahulu.

Setelah mengalami kekalahan di OT, kata-kata Wenger untuk menyediakan 1st 11 dengan merehatkan satu atau dua pemain menentang Pompey bagaikan satu permainan minda dilakukannya. Dengan mengekalkan cuma 3 pemain yang beraksi di OT, kemenangan masih mampu dicipta dengan berjaya menewaskan Pompey dengan perbezaan 3 gol apatah lagi purata umur pemain pada aksi ini menurun yang bermakna Wenger menurunkan bukan pemain utama.


Fabianski, Vela, Bendtner, Djourou, Eboue, Ramsey, Denilson dan pastinya Arshavin bersama-sama Song, Sagna dan Walcott diletakkan sebagai 1st line up. Cuma Denilson yang aku rasakan tiada fungsinya, Bischoff, Randall dan Merida diberikan kesempatan untuk beraksi dan merasai aksi EPL, paling dilihat menyerlah adalah Bischoff di mana dia mampu mengawal baik flank kanan walaupun seorang center midfield dan pastinya dia juga berjaya mengimbangi corak fizikal dipamerkan Pompey.

Separuh masa pertama dikuasai oleh Arsenal. Crossing dilakukan oleh Arshavin yang bertindak sebagai kapten atas professionalismnya ditanduk oleh Bendtner yang menuju kepada David James tetapi kegagalan penjaga gol England ini menangkap kemas tandukan Bendtner membuatkan Arsenal mendahului dengan satu gol. Gol kedua yang agak kontroversi melalui penalti yang diambil oleh Bendtner setelah tackle Sean Davis dilihat menyentuh bola tetapi cuba dinafikan oleh Arshavin kepada referee dan kesannya, Arshavin di-boo oleh peminat Pompey.

10 minit babak kedua dilihat Pompey cuba untuk bangkit dengan memasukkan Kanu sebelum bermulanya babak kedua. Beberapa serangan mereka digagalkan oleh Fabianski dan pertahanan walaupun terdapat beberapa situasi kelam-kabut. Dan akhirnya peluang diambil oleh Arsenal, melalui rembatan Arshavin yang tertampan pertahanan lawan, akhirnya Vela melakukan low shot yang sukar untuk dijangkau oleh David James.

So pemain-pemain muda ini telah menunjukkan aksi yang cukup matang cuma dari segi kawalan mental perlu dikuatkan, sekiranya itu mampu dilakukan, aku percaya, mereka mampu beraksi lebih kerap bersama 1st team. Ramsey, Vela dan Bischoff menunjukkan mereka bagaikan promising player untuk beraksi sebagai 1st team Arsenal satu hari nanti. Adios!

Jumaat, 1 Mei 2009

Let's enjoy it!

video

Highlights SSN Report: Mediafire Rapidshare